Hoppa till innehåll

England mot frankrikes herrlandslag i fotboll tidslinje

England mot Frankrikes herrlandslag i fotboll – en tidslinje

Fotbollsderbyn mellan England och Frankrike är alltid omtalade och efterlängtade. Dessa två europeiska storkrafter har mötts gång på gång på fotbollsplanen och har skapat minnesvärda ögonblick genom åren. Här följer en tidslinje som beskriver några av de mest minnesvärda mötena mellan Englands och Frankrikes herrlandslag i fotboll.

Datum Match Vinnare
12 maj 1938 VM-kvartsfinal England
5 juli 1982 VM-gruppspel Oavgjort
13 juni 2004 EM-gruppspel Frankrike
17 juni 2012 EM-gruppspel Oavgjort

12 maj 1938: I VM-kvartsfinalen möttes England och Frankrike för första gången i en officiell turnering. England segrade med 3-1 och gick vidare till semifinalen där de senare kom att förlora mot Italien.

5 juli 1982: Detta VM-möte blev omtalat då det slutade i en dramatisk 1-1-match där både England och Frankrike gick vidare från gruppspelet. Matchen är mest känd för sin kontroversiella matchutvisning av engelska målvakten Ray Clemence.

13 juni 2004: I EM-gruppspelsmötet möttes England och Frankrike på Estadio da Luz i Lissabon. Frankrike segrade med 2-1 efter att Zinedine Zidane gjort mål på en straffspark i slutminuterna av matchen.

17 juni 2012: Ännu ett EM-möte mellan lagen slutade oavgjort, denna gång med resultatet 1-1. Målen kom från Samir Nasri för Frankrike och Joleon Lescott för England.

När man ser tillbaka på historien mellan dessa två lag kan man inte undgå att märka spänningen och rivaliteten som existerar mellan dem. De fortsätter att mötas på den internationella scenen och skapa minnesvärda ögonblick. Oavsett om det är VM, EM eller inbördesvänskapliga matcher, följer fans över hela världen dessa möten med stor spänning. England mot Frankrikes herrlandslag i fotboll är och förblir en av fotbollsvärldens största rivaliteter.

Datum Match Vinnare
12 maj 1938 VM-kvartsfinal England
5 juli 1982 VM-gruppspel Oavgjort
13 juni 2004 EM-gruppspel Frankrike
17 juni 2012 EM