Hoppa till innehåll

Joseph jacques omer plante

Kanadensiska ishockeyspelaren som var mest känd för sin målvaktskarriär. Startskottet för hans karriär var 1928 i det ursprungliga olympiska ishockeylaget och som dessutom var det dom som inom Kanadas hockeyhistoria vann första guldmedaljen.

Joseph jacques omer plante föddes den 17 Januari år 1892 i Shawinigan i Quebec. Dog av en lunginflammation osamt en stroke år 1986 den 27 Februari som 82 åring.

Om Joseph jacques omer plante

Han spelade för Montreal Canadiens i flera säsonger och var dessutom grundaren till klubben. Vann även en guldmedalj vid vinter-OS 1928 med Team Kanada. Under turneringen spelade han 9 matcher och stod själv för ett mål och två assist-mål, sammanlagt 3 poäng.

Joseph Jacques Omer Plante blev utöver detta utnämnd till den allra första presidenten i National Hockey Leauge (NHL)

han hjälpte till att uveckla NHL till ett av världens mest kända varumärken inom sport. Joseph Jacques Omer Plante har varit en stor tillgång och framgångsrikt bidragit till att etablera Ishockey till en av Kanadas populäraste sporter. Samt att han dessutom introducerade in ansiktsmasker för hockeyspelare.

Att bli utvald till NHLs bästa spelare 5 år i rad är rekord, vilket Joseph har lyckats med i sin karriär, Plante vann också Hart Trophy som ligans mest värdefulla spelare en gång. säsongen 1961–62. År 1978 blev han invald i Hockey hall of fame.