Hoppa till innehåll

Vad är Asian Handicap och hur fungerar det? En Komplett Guide

Asian Handicap är en populär oddsmarknad inom sportspel, som skiljer sig från traditionella handicap-spel. Den största skillnaden är att Asian Handicap helt utesluter möjligheten för oavgjorda resultat. Detta skapar en mer jämn och konkurrenskraftig miljö för spelarna, eftersom antalet möjliga utfall reduceras till två istället för tre. Genom att använda Asian Handicap kan oddsspelare öka sina chanser att vinna, och spänningsnivån i spelet förbättras avsevärt.

Principen för Asian Handicap går ut på att ge båda lagen en teoretisk fördel eller nackdel; detta görs genom att lägga till eller ta bort mål från deras slutliga poängsumma. Detta skapar en jämnare spelplan och gör att spelare kan satsa på både favoritlag och underdogs med högre förtroende. Exempelvis, om ett lag har ett Asian Handicap på -0,5, betyder det att de måste vinna matchen med minst ett mål för att spelaren ska kunna vinna sitt spel.

Många spelare finner Asian Handicap attraktivt eftersom det erbjuder mer flexibilitet och ökad sannolikhet för utbetalning jämfört med traditionella spel. Genom att förstå hur det fungerar och lära sig att använda det på rätt sätt kan spelare förbättra sina chanser att uppnå framgång på odds- och spelmarknaden.

Vad är Asian Handicap?

Asian Handicap är en typ av bettingsystem som syftar till att jämna ut förutsättningarna mellan två ojämna lag genom att ge båda lagen ett handikapp inför matchen. Det gör det möjligt för spelare att satsa på mer täta matcher och eliminerar i vissa fall oavgjorda resultat, vilket innebär att det bara finns två utfall per spel.

Konceptet härstammar från den asiatiska spelmarknaden och har blivit alltmer populärt världen över på grund av dess potentiella fördelar. En av dessa fördelar är att man kan minska variansen i sitt spelande med hjälp av Asian Handicap, vilket innebär att det blir mindre utsvävningar i resultaten.

I Asian Handicap ges båda lagen ett handikapp, som representeras i form av ett decimaltal eller bråktal. Detta handikapp anges i form av mål eller poäng och innebär att det ena laget ges en fördel, medan det andra laget ges en nackdel. Handikappet kan variera beroende på skillnaden mellan de tävlande lagen och oddssättarens bedömning av deras kapabiliteter.

Ett exempel på hur Asian Handicap fungerar kan vara en fotbollsmatch där ett topp- samtjeslag möter ett bottenlag. För att jämna ut oddsen ges det nedre- rankade laget ett positivt handikapp, och det högre rankade laget ett negativt handikapp. Om det nedre- rankade laget får ett handikapp på +1,5 och det högre rankade laget får ett handikapp på -1,5 innebär detta att det första laget börjar matchen med en fördel på 1,5 mål.

I slutändan, om det högre rankade laget vinner matchen med 2 mål eller mer, kommer de att täcka handikappet och bettet kommer att vinna. Om de vinner med mindre än 2 mål, kommer det nedre- rankade lagets handicap att täckas, och bettet kommer att förlora.

Asian Handicap erbjuder alltså en mer jämn och spännande spelupplevelse för spelare, och kan användas i en rad olika sporter för att förbättra oddsen och minska variansen i spelandet.

Hur Fungerar Asian Handicap?

Fördelar och Nackdelar

Asian Handicap är en spelform inom fotbollsbetting som eliminerar möjligheten för ett oavgjort resultat, vilket innebär att det endast finns två möjliga utfall per spel. Detta koncept skapar en mer jämn spelplan mellan de två lagen genom att ge varje lag ett handicap att starta matchen med.

Fördelarna med Asian Handicap innefattar bland annat:

 • Bättre vinstchanser genom eliminering av oavgjort resultat
 • Mer jämn och intressant spelläge när lagen har olika styrkor
 • Större variation av spelmöjligheter

Nackdelarna kan innefatta:

 • Komplexitet vid första anblicken kan avskräcka nybörjare
 • Mindre möjligheter till höga odds

Typer av Handikapp

Det finns flera typer av Asian Handicap-marknader, allt från enkla linor till mer komplexa kombinationer. Här listar vi några vanliga exempel:

Enkel Handicap:

 • +0.25: Om ditt lag har +0.25 handikapp och matchen slutar oavgjort, vinner du hälften av din insats. Om ditt lag vinner matchen, vinner du hela insatsen.
 • -0.25: Om ditt lag har -0.25 handikapp och matchen slutar oavgjort, förlorar du hälften av din insats. Om ditt lag vinner matchen, vinner du hela insatsen.

Kombinerad Handicap:

 • -1.25: Om ditt lag har -1.25 handikapp och vinner matchen med 2 mål eller mer, vinner du hela insatsen. Om ditt lag endast vinner med 1 mål, förlorar du hälften av din insats.
 • +1.25: Om ditt lag har +1.25 handikapp och vinner matchen eller förlorar med endast 1 mål, vinner du hela insatsen. Om ditt lag förlorar med 2 mål eller mer, förlorar du hälften av din insats.

Större Handicap:

 • -1.75: Om ditt lag har -1.75 handikapp och vinner matchen med 3 mål eller mer, vinner du hela insatsen. Om ditt lag endast vinner med 2 mål, förlorar du hälften av din insats.
 • +1.5: Om ditt lag har +1.5 handikapp, vinner du om ditt lag vinner eller förlorar med endast 1 mål. Om ditt lag förlorar med 2 mål eller mer, förlorar du insatsen.
 • +1.75: Om ditt lag har +1.75 handikapp och vinner matchen eller förlorar med endast 1 mål, vinner du hela insatsen. Om ditt lag förlorar med 2 mål, vinner du hälften av din insats.

Andra exempel på handicap:

 • +0.75: Vinst om ditt lag vinner eller matchen slutar oavgjort. Om ditt lag förlorar med 1 mål, förlorar du hälften av din insats.
 • -0.75: Vinst om ditt lag vinner med minst 2 mål. Om ditt lag vinner med endast 1 mål, vinner du hälften av din insats.

Olika Utfall och Insatser

Asian Handicap är en populär spelform inom sportspel, särskilt fotboll, där man ger båda lagen ett förutbestämt handikapp att starta matchen med. Målet med Asian Handicap är att utesluta oavgjort resultat, vilket innebär att det endast finns två utfall per spel: vinst eller förlust. Det gör det mer intressant att spela på matcher även om det ena laget är betydligt större favorit.

När man placerar en insats på Asian Handicap kan det leda till olika scenario för hur insatsen hanteras. Utfallet av spelet kan vara vinst, förlust eller i vissa fall kan insatsen återbetalas. Hur detta sker beror på det specifika handikappet och det faktiska resultatet av matchen.

 • Vinst – Om det lag man satsar på vinner matchen efter att handikappet har tillämpats får spelaren sin insats multiplicerad med oddset för den satsningen.
 • Förlust – Om det lag man satsar på förlorar matchen efter att handikappet har tillämpats förlorar spelaren sin insats.
 • Insatsen tillbaka – I vissa fall kan utfallet bli att insatsen återbetalas. Detta inträffar när det är ett heltalshandikapp, och matchens resultat efter handikappet blir oavgjort. I detta fall, returneras hela insatsen till spelaren.

För att förstå olika utfall och insatser inom Asian Handicap kan det vara bra att ge några exempel. Låt oss säga att det är en match mellan Team A och Team B. Spelet erbjuder asian handicap -1 för Team A och +1 för Team B. Det innebär att Team A börjar med ett handikapp på -1 mål och Team B börjar med ett handikapp på +1 mål. Om den faktiska slutresultatet blir 2-1 till Team A, då är resultatet efter handikappet 1-2, och spelare som satsade på Team B vinner.

Asian Handicap kan också involvera halva och kvarts mål för att undvika återbetalningar av insatser. Om man till exempel spelar med ett handikapp på -0,5 mål för Team A och +0,5 mål för Team B. Då finns det inget scenario där insatsen återbetalas utan det blir antingen en vinst eller förlust beroende på matchens resultat.

Att förstå och utnyttja olika utfall och insatser inom Asian Handicap kan hjälpa spelare att maximera sina chanser att vinna och minimera förluster över tid. Det är en spelform som passar för både nybörjare och erfarna spelare och kan användas effektivt i en rad olika sporter.

Spelformer och Märkningar

I samband med Asian Handicap finns det flera spelformer och märkningar att känna till. Dessa kan skilja sig från traditionella spelformer som 1×2, EH (Europeiskt Handikapp), Draw No Bet, Dubbelchans och Oddset.

Asian Handicap bygger på att ge de bägge lagen varsitt handicap att starta matchen med, vilket innebär att oavgjort resultat utesluts. Det resulterar i att det endast finns två möjliga utfall eller resultat per spel, vilket skiljer sig från spelformer som 1×2 som innebär att du spelar på 1 (hemmalag), X (oavgjort) eller 2 (bortalag).

Europeiskt Handikapp (EH) i sin tur, ger ena laget ett försprång med hela mål, vilket ger laget förmånliga odds. Dock finns det en klar skillnad mellan EH och Asian Handicap. Asian Handicap behandlar ofta kvarts- och halvmålshandikapp, vilket innebär tydligare gränsdragningar och delade insatser.

Draw No Bet är en spelform där du helt enkelt väljer ett lag att vinna, och om matchen skulle sluta oavgjort får du din insats tillbaka. Detta liknar Asian Handicap men är inte lika detaljerat som Asian Handicap med halva och kvartsmål.

Dubbelchans innebär att du kombinerar två av de tre möjliga resultaten i en match (1X, 12, eller X2). Spel på en dubbelchans ger sämre odds än 1×2, men risken är mindre jämfört med Asian Handicap som ger högre odds och bättre skyddsåtgärder.

Oddset handlar om att hitta spelvärde på odds från olika spelbolag. Här försöker du hitta förändringar i oddsen som ger värde åt ditt spel. Asian Handicap kan vara en viktig del i oddssättningen, och oddsen för Asian Handicap-marknaden kan ge dig information om vad oddssättarna tror om matchens förväntade resultat.

Sammanfattningsvis, Asian Handicap är en unik och effektiv spelform som skiljer sig från traditionella spelformer som 1×2, EH, Draw No Bet, Dubbelchans och Oddset. Det ger fördelar såsom högre odds och insatsåterbetalning vid vissa fall, vilket lockar många spelare som letar efter en intressant och spännande spelupplevelse.

Asian Handicap i Olika Sporter

I detta avsnitt kommer vi att titta på hur Asian Handicap fungerar inom olika sporter som fotboll, ishockey och basket.

Fotboll

Asian Handicap i fotboll är mycket populärt eftersom det hjälper till att jämna ut oddsen mellan två lag där ett lag är mycket starkare än det andra. Det ger båda lagen ett handikapp att börja matchen med, vilket eliminerar möjligheten för oavgjort resultat. Detta kan innebära att fokusera på antal mål, hörnor, eller målmarginal.

Exempel:

 • Om lag A har ett handikapp på -1, så måste de vinna matchen med minst två mål.
 • Om lag B har ett handikapp på +1, så räcker det för dem att vinna matchen eller spela oavgjort.

Ishockey

Asian Handicap i ishockey kan användas på samma sätt som i fotboll. Det jämna ut oddsen mellan två olika starka lag genom att ge dem en handikapp att börja matchen med. Detta kan även handla om att fokusera på antal mål, hörnor eller målmarginal.

Exempel:

 • Om lag A har ett handikapp på -2, så måste de vinna matchen med minst tre mål.
 • Om lag B har ett handikapp på +2, så räcker det för dem att vinna matchen, förlora med endast ett mål, eller spela oavgjort.

Basket

Asian Handicap i basket är en annan populär form av denna satsning. Det fungerar likadant som i fotboll och ishockey, där två lag får handikapp att börja matchen med för att jämna ut oddsen. Här kan fokus vara på antal poäng, fyra poängssegrar, antal mål eller målmarginal.

Exempel:

 • Om lag A har ett handikapp på -3, så måste de vinna matchen med minst fyra poäng.
 • Om lag B har ett handikapp på +3, så räcker det för dem att vinna matchen eller förlora med mindre än fyra poäng.

Bästa spelbolagen med Asian Handicap

Asian Handicap är en populär spelmarknad som kan hittas på de flesta stora bettingsidor. Här följer en kort beskrivning av de 3 bästa spelbolagen som erbjuder Asian Handicap:

LeoVegas

LeoVegas erbjuder ett brett urval av asian handicap-spel och är ofta prisade för sitt användarvänliga gränssnitt och stora utbud av sporter. De erbjuder även 100 kr gratisspel för nya kunder att prova på deras asian handicap-marknad.

Unibet

Unibet är en annan stor aktör inom bettingvärlden och har generösa odds när det kommer till asian handicap. De har en mycket användarvänlig plattform och täcker en lång rad sporter där asian handicap kan tillämpas. Deras kundtjänst och snabba uttag är ytterligare styrkor.

Betsson

Betsson är ett välrenommerat spelbolag som har erbjudit asian handicap under många år. Med en lättanvänd plattform och stort utbud av sporter som erbjuder asian handicap, är detta en populär plats för såväl nybörjare som erfarna spelare..

Spellicenser på bettingsidor

Spellicenser är viktiga för att säkerställa rättvisa och säkerhet för spelare på bettingsidor. I Sverige regleras spelmarknaden av Spelinspektionen som utfärdar spellicenser till bettingsidor som uppfyller deras krav. Genom att ha en spellicens visar bettingsidan att den följer lagar och regler kring spel och att den arbetar aktivt för att motverka spelmissbruk och spelberoende. Om du spelar på ett bettingsida utan svensk licens blr du kolla upp att de har en giltig licens som både är aktiv och från en respekterad spelmyndighet som MGA, UKGC eller EMTA. Du vill helst unvika bettingsidor med Curacao-licens då de inte är lika säkra. Om du är osäker på skillnaderna mellan bettingsidor med MGA- och Curacao-licens så kan du kolla in den här artikeln.

En bettingsida med svensk spellicens måste också erbjuda sina spelare möjlighet att använda Spelpaus. Det är en tjänst där spelare kan stänga av sig själva från spel på alla bettingsidor med svensk licens under en viss tid. På så sätt minskar risken för att spelare drabbas av spelproblem, och man säkerställer en mer ansvarsfull spelmarknad.

När det gäller Asian Handicap-odds är det viktigt att bettingsidorna har en licens för att erbjuda denna typ av betting. Det garanterar att odds och marknader är rättvisa och att spelare kan lita på att deras insatser hanteras på ett korrekt sätt. Bettingsidor med svensk licens som erbjuder Asian Handicap inkluderar bland annat LeoVegas och Bethard, vilka båda har höga betyg och rekommenderas av flera spelsajter.

För att göra det enkelt för spelare att hitta bettingsidor med svensk spellicens kan man besöka olika spelsajter som listar och jämför bettingsidor med licens. På så sätt kan man snabbt och enkelt hitta en bettingsida som passar ens egna preferenser och som omfattas av svensk lag och regler gällande Asian Handicap och andra typer av spel.

Vanliga frågor om Asian Handicap

Vilka fördelar har Asian Handicap betting?

Många spelare föredrar Asian Handicap eftersom det ofta innebär bättre odds och minskad varians i spelandet. Eftersom man i praktiken har två möjliga utfall istället för tre (vinstrad, förlustrad och oavgjort), kan det vara lättare för spelare att avgöra vilket bet som ger störst värde. Dessutom kan sättet Asian Handicap är utformat på göra att även matcher där en stor favorit möter ett underdog-lag blir mer spännande att följa och satsa på.

Finns det några nackdelar med Asian Handicap betting?

En potentiell nackdel med Asian Handicap kan vara att det kan vara mer komplicerat än traditionell 1×2-betting, särskilt för nybörjare. Det kan krävas en viss tid för att förstå konceptet och de olika handikapptyperna. I vissa fall kan även utfallet av ett Asian Handicap-spel påverkas av olyckliga händelser som t.ex. tidiga mål och avgörande misstag, men det är något som gäller för all betting och inte enbart Asian Handicap.